Autor: Beta, VOICE

Novi Sad
21.12.2022.
10:56 > 11:03
Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da se sprovodi "nasilna srbijanizacija" Vojvodine.
  • Bakit

    06.02.2023 12:52
    Trt.. trt...
    Sto vi vojvodjani niste za vreme Tita trazili samostalnu Vojvodinu...trt...trt.
    Dobili bi ste Goli otok da je tamo napravite.
    Pripojite se susedima jer to sto pise vajni istoricar i ostali nije srbijanizacija nego fasizacija sa vase strane.
    Znaci vi hocete kao i Kosovo.
    Kako vas nije sramota?
    Isto su govorili Hrvati i Slovenci da oni rade,a Beograd se gradi...kao Srbija ih pljacka.I razbili Jugu i potrcali u EU a sada kukaju.
    Svi koji ne zele da zive u Vojvodini neka idu gde je bolje.Evo mozete u ostatak Srbije,tu je "bolje".
  • Mihajlo Pupin

    24.12.2022 20:59
    Decentralizacija
    Sa Srbijom zajedničko i u najboljem slučaju samo Vojska i Moneta.
    Dokle god se bude Beogradu harač plaćao a ne porez Somboru, Subotici, Kikindi, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Zemunu ili Pančevu nastaviće se propadanje i uništavanje Vojvodine!
  • Radojka

    23.12.2022 22:01
    Vratite latinicu na gradske buseve!
  • Josip Svojski

    22.12.2022 18:27
    Von
    Nezavisna Vojvodina je najbolje resenje za sve njene gradjane bez obzira na naciju ili veroispovest svako ko ne zeli život u Ruskoj Guberniji neka se opredeli za Nezavisnu Vojvodinu.
  • pajo patak

    22.12.2022 14:11
    @Zima
    čovek 1979., Koji crveni istoričari; šef katedre prvo црни Попов, pa onda još црњи Микавца
  • Zima

    22.12.2022 12:29
    Историчар
    Миливој Бешлин је историчар кога су изнедрили црвени историчари Филозофског факултета у Новом Саду.
  • Aleksandar

    22.12.2022 09:57
    Kamo sreće
    Kamo sreće da je "Srbijanizacija" u pitanju. U pitanju je "Bosnizacija" i to ubačena u turbo mod da bi se istisnuli Crnogorci, kojima i nije bilo bitno menjanje kulture nego da se uzima lova u raznim biznisima dok se ovi drugi ponašaju kao da je po nekom pravu sve njihovo. Tako da je istoričar baš promašio. Kraljevina Jugoslavija to jest Srbija se vrlo pažljivo bavila integracijom Vojvodine.
  • beriljac

    22.12.2022 09:28
    rušitelji
    @Đorđe po tebi se ovaj lopovluk u građevinarstvu i rušenje starih zgrada zarad izgradnje solitera i ubiranja para,ustvari radi da bi nestala vojvođanska arhitektura?Propadaju vojvođanske crkve?Ko zabranjuje njihovo obnavljanje i održavanje?To što su nove "ružne"po tebi je tvoj ukus.Ukradene ikone i slike vojvođanskih slikara po tebi je srbijanizacija? Neko je napisao da nema tamburica a ima truba i to je srbijanizacija?Ne dragi moji to je činjenica da nema ko da se veseli uz tamburicu jer mu je pink,hepi kao i svima nama nametnuo trubu i što su dođoši zajahali Novi Sad. Pozdrav iz južne Srbije
  • Djordje

    22.12.2022 07:22
    Za Novosadjanina!
    Sto se tice pitanja Vojvodjanske manastirske arhitekture, jasno je da je ona pod uticajem austrougarske, ali ne iskljucivio, o cemu govore crkve projektovane od strane Dragise Brasovana ili neovizantijska kapela Bogdana Dundjerskog, gde opet dolazimo do kljucnog, to je da ti objekti imaju arhitektonsku i umetnicku vrednost, za razliku od ovih koje se grade danas po principu, mehanicar, pecenjara, sala za svadbe i sahrane i crkva, sve u istom dvoristu!
  • Matematicar

    22.12.2022 02:27
    Istoricar,ne znaci i kompetentan. Npr. u Hrvatskoj neki istoricari tvrde da je Jasenovac bio ustvari logor za Hrvate, a drugi da je bio radni iedukacioni centar. Tako da njegovo (samo)zvanje, ne znaci da je nepogresiv. Nadalje, teorija M.Beslina, ima i svoje politicke predstavnike, LSV i VP.
    LSV je u pokrajinskom sazivu osvojila 5 mandata ( u koaliciji) , dok je VP osvojila 1 mandat. Procenat os okenih glasova je blize statistickoj gresci , nego respektabilnom rezultatu. Gradjani Vojvodine su rekli sta misle o toj ideji.
  • anka

    21.12.2022 22:39
    milance
    milance, pa objasni nam. sta je milivoj pogresio?
  • anka

    21.12.2022 22:35
    milance
    milance, pa objasni nam. sta je milivoj pogresio?
  • Mihailo

    21.12.2022 19:37
    Od istoričara bi se očekivalo da pitanje "srbijanizacije" sagleda u dužem razdoblju. Možda je kriv Aleksandar Karadjordjević, možda Svetozar Miletić, mitropolit Stratimirović, Arsenije Čarnojević, Brankovići koji su osnivali manastire po Sremu i naseljavali "Srbijance", Kliment Ohridski, Ćirilo i Metodije...
  • Milanče

    21.12.2022 17:03
    lupetanje
    Baš je lepo lupetati, to ništa ne boli,
  • cokanj

    21.12.2022 15:22
    ?
    Vojvodina pod okupacijom. Krađa glasova nisu izbori.
  • Vojvodjanska

    21.12.2022 15:03
    obeležja i kulturno-istorijsko nasledje se svesno poništava, pa tako danas npr. kultno ime Janike Balaša, tamburica i tamburaši zamenjeni su duvanjem u trube evo baš sinoc kod Miletica, a na svako crveno slovo se duva u trube gradskim ulicama.
  • Dreamer

    21.12.2022 14:01
    Vojvodina postoji i pre 1945.
  • Novosadjanin

    21.12.2022 13:49
    @Djordje
    Ti bas nisi obilazio manastire poput oba Hopova, Male Remete i Rakovca npr? A niti si upoznat sa tim zasto su te crkve pravljene u tom stilu. Koliko znam, ovo vec preko 100 godina nije Austrougarska tako da ni zabrane iz AU vise ne vaze, a i koliko znam preci su nam se odlucili za prispajanje Kraljevini Srbiji (oni sto nisu glasali me ne interesuju - ne pocinji napadacki rat koji ces izgubiti), da su Beslini od tada u Novom Sadu to bi valjda znali. Isto tako, ovaj grad je licio na ruglo posle II svetskog rata, kao da je iz scenografije Sakupljaca perja, Detelinara i Satelit su bili poznati po kriminalu i manjim lokalnim bandama i to nije bila ona srpska Atina iz vremena cika Jove Zmaja, doduse ni ovaj drugi ekstrem sto Prvorodjeni radi sa Dodikom nije uopste dobar, cak je i gori jer unisteno odlazi u nepovrat, ali i ta rugla su pocela odavno, zgrada SNP-a je prva kojoj nije mesto u Centru u onakvom obliku, pa onda cuveni radijator itd. Novi Sad treba razvija kao Prag, gde vlada idilican spoj stare arhitekture i modernog razvoja, ali dzabe kad vec decenijama vladaju nesposobni partijasi pocevsi od KPJ pa sve danas do SNS-a. Kamo srece da je makar neko od arhitekata Reba bio na poziciji gradonacelnika...
  • vojvodina

    21.12.2022 13:18
    Vojvodina se na izborima sama opredelila protiv slobode i vladavine zakona i niko joj nije kriv sto zivi u autokratiji.
  • Crveni

    21.12.2022 13:00
    Ovo je poput Berlin sprovodi nasilno ponemčavanje Bavarske ili replika iz Lepih sela "Bugari ušli u Sofiju".
    No, svakako na vama je da pljujete po državi, sve ok.
  • waldorf&statler

    21.12.2022 12:42
    Gosn Milivoj se nada da će ubacivanjem Vučića u ovu priču da se mi koji ne cenimo delo narečenoga, nećemo pobuniti protiv profesorovih baljezgarija.
    Pre svega šta gosn Milivoju znači "srbijanizacija"? Kako "srbijanizovati" Srbiju? Šta gosn Milivoj ima protiv Srba?
    Upravo u ovim njegovim tezama se vidi Glajhštalung (Gleichschaltung) jer želi kontroliše procese u skladu sa njegovim jednostranim mišljenjem da Srbi nemaju nikakva prava u Vojovodini i na Vojvodinu...
  • s one strane duge

    21.12.2022 12:29
    nije sve tako crno
    Za vojvodinu USKORO stize svetlija buducnost.
  • Djordje

    21.12.2022 12:08
    Cist primer!
    Cist primer ovoga je sa jedne strane unistavanje kulturnog i arhitektonskog nasledja Vojvodine, rusenjem objekata koji su odraz tipicne Vojvodjanke arhitekture iz vremena Sustrougarske i sa dtuge strana gradnja crkaba koje arhitektonski i umetnicki nemaju nikakvu vrefnost, a stilski ne odhovaraju Vojvodini. Ujedno, izrazena zapustenost Vojvodjanskih crkava-primer brojnih ukradenih ikona Urosa Predica i Paje Jovanovica iz crkava i manastira, koje navodno nikada nisu pronadjene!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna